joi, 4 aprilie 2013

Ce reprezinta Pastele? Pastele Catolic vs. Pastele Ortodox




Una dintre cele mai interesante Sarbatori de anul acesta este cu siguranta Pastele. Dupa ce ne-am obisnuit, in ultimii doi ani, sa avem Pastele Ortodox si Pastele Catolic la aceeasi data, anul acesta exista o mare diferenta intre cele doua mari Sarbatori. Pastele Catolic tocmai a trecut (31 martie), iar Pastele Ortodox este inca asteptat de iubitorii de pasca si friptura de miel, pe 5 mai 2013.

Explicatia pentru aceasta diferenta uriasa dintre cele doua Sarbatori de Paste este data in primul rand de raportarea la calendare diferite si coroborarea calendarului solar cu cel lunar. Probabil ca va v-ati intrebat si voi cum se calculeaza data Pastelui. Recent, am citit un articol in evz.ro despre "Cum se calculeaza data Pastelui". Ca sa intelegeti mai bine probabil ca ar trebui sa cititi tot articolul, dar ca sa va fac un rezumat, cam acesta ar fi calculul pentru luna si ziua Pastelui Ortodox:
- pentru luna: [(d + e + 114) / 31]
- pentru zi: [(d + e + 114) / 31],
unde:
d = (19 * c + 15) mod 30
e = (2 * a + 4 * b – d + 34) mod 7
a = A mod 4
b = A mod 7
c = A mod 19
A= anul pentru care se calculeaza data Pastelui. 

La noi in tara, Pastele este o Sarbatoare destul de controversata si parca impartita pe regiuni. 

Din cate am observat, mai ales in Bucuresti, traditiile caracteristice Sarbatorii Invierii Domnului sunt respectate de parinti si bunici. Tinerii prefera sa iasa la o bere in noaptea de Inviere sau sa se duca la biserica si sa dea muzica din masina la maxim ca sa mai inveseleasca putin atmosfera sobra de la slujba. Nu spun ca asta ar fi un lucru bun sau rau, insa constat ca fiecare are propria notiune de a sarbatori Pastele si prea putin mai stiu care este semnificatia religioasa de la care s-a pornit.

In acest sens am vazut un interviu pe YouTube cu diferenta dintre Paste si Craciun, interviu pe care va recomand sa-l vedeti: http://www.youtube.com/watch?v=6R9wjwg-m_s

Cred ca cel mai interesant lucru este sa observam si, in masura in care se poate, sa aflam motivatia semenilor nostri de a se duce la biserica, la bere sau oriunde altundeva in seara de Inviere. 

In concluzie, astept parerile voastre despre ce inseamna Pastele pentru voi, dar de asemenea si  scurte povestioare despre cum ati petrecut sau cum veti petrece Pastele anul acesta.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu