sâmbătă, 6 aprilie 2013

Retete de Paste: Masa traditionala de Paste

Pentru ca tot am inceput subiectul Paste si pentru ca in perioada imediat urmatoare lumea numai despre Paste va vorbi, m-am gandit sa va aduc in prim-plan un subiect foarte iubit de romani: masa traditionala de Paste.

Recent, am fost in Germania unde populatia sabratoreste Pastele Catolic. Am analizat si comparat putin ce se intampla acolo cu ce facem noi in Romania.
In primul rand m-a surprins faptul ca in Germania nu era nimic religios sau spiritual legat de aceasta Sarbatoare. In magazine, de la buticuri alimentare pana la magazine Prada, vedeai in vitrine cate o plantuta sau un pomisor mic impodobit cu oua sau din loc in loc, cate un iepuras de plus langa pomul cu oua. Nu am vazut nicaieri chipul lui Iisus sau vreo cruce. Faptul ca era un frig aprig ma facea sa ma gandesc la Craciun in varianta cu globori ovale. Oricum impresia pe care mi-am facut-o a fost ca totul este decorat frumos ca sa atraga cat mai multi clienti. Din ce am mai discutat cu oameni de acolo, ei credeau mai mult in Iepuras descat in Invirea Domnului, asa ca decorul descris mai devreme este usor de inteles.
Un alt lucru care m-a surprins a fost ca in noaptea de Inviere restaurantele erau pline si lumea manca mai multe supe decat oua sau alte preparate traditionale cu care suntem noi obisnuiti. Apoi, cei care se duceau la biserica mergeau acolo ca sa asculte concerte la orga, lucru pe care as fi vrut sa-l fac si eu, dar nu stiam ca trebuia sa intru pe website-ul bisericii cu cateva saptamani inainte sa-mi rezerv bilet. Asa ca am ratat aceasta ocazie...si am mers intr-un restaurant traditional nemtesc si am mancat o supa de creveti si un muschi de vita cu sos de hrean.

Sper ca v-am facut asa o idee despre cat de diferit este perceput Pastele in Germania, in zona in care am fost eu, poate in alte parti ale Germaniei lucrurile stau altfel. Si spun diferit, fata de traditiile cu care suntem noi obisnuiti, in Romania...

Ca sa revin pe meleagurile natale, vroiam sa aduc in discutie, mai ales pentru tinerele gospodine, cateva din retele si obiceiurile clasice de Paste la noi in tara. 

Voi incepe cu vopsitul oualelor:
Cum se vopsesc ouale de Paste?
oua colorate de Paste

Inainte de orice, cred ca stiti ca trebuie sa alegeti oua foarte proaspete ca sa poata sa reziste si o saptamana dupa ce au fost vopsite. Pentru asta puteti folosi un truc ca sa determinati cat de proaspete sunt ouale: intr-un vas cu apa scufundati ouale, iar cele vechi se vor ridica la suprafata, pe cand cele proaspete vor ramane pe fundul vasului.
Apoi, trebuie sa spalati ouale cu detergent si sa le clatiti intr-o solutie de apa cu otet ca sa se prinda cat mai bine culoarea.
Pasul urmator ar fi sa alegeti o oala incapatoare si putin adanca in care sa puneti ouale intr-un singur strat si sa le lasati la fiert vreo 10-15 min ca sa fie tari.
Pentru vopsire puteti alege clasica vopsea din magazin, colorant alimentar, care este mai putin toxic decat vopseaua la plic sau pigmenti de culoare naturali de la foile de ceapa, de la morcov, cafea, spanac, portocala etc.
Dupa ce ati scos ouale de la fiert, ca sa nu se lipeasca de coaja ar trebui puse imediat intr-un vas cu apa rece. Dar aceasta metoda poate dauna culori de pe oua in functie de varianta de colorare pe care ati ales-o.
La sfarsit pentru luciu puteti da ouale cu o carpa pe care ati pus putin ulei obisnuit de gatit.

Pe langa ouale de Paste, in mod traditional mai gatim si drob de miel, friptura de miel, stufat de miel, pasca, cozonac si probabil ca mai sunt si alte mancaruri traditionale in diferite zone ale tarii.
friptura de miel
drob de miel
stufat de miel
pasca

Probabil ca enumerarea mancarurilor de mai sus v-a amintit de mesele copioase, de dimineata pana seara, pe care le-ati avut in ziua de Paste alaturi de familie. Personal, numai la asta m-am gandit in timp ce am scris acest articol, si anume la masa foarte grea, la limita excesului, pe care o voi avea in mai putin de o luna cand ma duc in vizita  la rude.

Sper ca va vor ajuta sfaturile legate de vopsitul oualelor de Paste si ca de obicei astept parerile voastre, in cazul acesta, legate de masa si obiceiurile de Paste.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu